Vad händer om din mjukvara fallerar?
Samhället blir allt mer beroende av mjukvara för att fungera. Har du tänkt på hur illa det kan gå om din mjukvara fallerar?
Mer och mer IT och OT (Operations Technology) blir ihopkopplad och uppkopplad som en del i digitaliseringen av produkter och tjänster. När efterfrågan på kritiska applikationer ökar så minskar samhällets tolerans för fel. Mjukvarustyrda produkter har mycket lägre toleranser för fel än produkter styrda av människor. Ingen vill att det ska vara något fel på mjukvaran i ett självkörande fordon, eller hur? Det skulle kunna bli katastrof. Nåja, även en krånglande AC en sommardag kan kännas som en katastrof. Swish, eller generellt kontantlös betalning utan kort, var en ny och rolig grej när den kom. Nu är den en viktig byggsten i utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle. En fallerad swish för ölen på krogen eller för barnkläderna på loppis kanske inte skapar så stora problem, men om tonårsdottern måste få en swish för att kunna åka taxi hem en lördag natt, då ska det funka.
Samhällsbärande industriell mjukvara
Det här är exempel på vad vi kallar samhällsbärande industriell mjukvara som finns i allt från produkter som fordon och robotar till betalningssystem. När vi pratar om den mjukvaran brukar vi ge några fler exempel:
- Gruvmaskinen ska inte orsaka ras.
- Roboten ska inte skada operatören.
- JAS-piloten ska inte störta.
- Deklarationen ska gå att lämna in.
- En utmätare från Kronofogden ska inte knacka på fel dörr.
- Ingen ska kunna gömma kriminella som ägare i bolag.
Bygg mjukvaran rätt från början
För att minska riskerna för mjukvara som falerar är det viktigt att göra rätt från början. IT-projekt brukar traditionellt vara tydligt avgränsade i tid och budget. Det arbetssättet begränsar ofta handlingsfriheten för att utveckla den värdefullaste och säkraste mjukvaran.
Så skippa projekttänket och tänk och utveckla i stället en produkt eller tjänst genom en attraktiv tekniklösning. Hur och var ska mjukvaran användas och vilka är de egentliga målen och värdena? Hur kan vi bygga in skalbarhet? Kan teamet skalas upp och ner under mjukvaruutvecklingens gång för att skapa mesta möjliga värde för investeringen?
Högre krav på cybersecurity och säkerhet
Med en ökande hotbild för cyberattacker kommer regulatoriska krav som NIS2 och CRA. Dessutom ställer ägare, kunder, leverantörer, medarbetare och samarbetspartners allt högre krav på hög säkerhet. Allt det här måste tas in från början i mjukvaruutvecklingen för att skapa bästa möjliga säkerhet och förtroende.
För att arbeta effektivt med fokus på kunden och värdena är det också viktigt att kontinuerligt leverera fungerande mjukvara och att testa och kvalitetssäkra den hellre än att skapa omfattande dokumentation.
Ständig förbättring i utvecklingen
Att bygga unik mjukvara för industriföretag kräver inte bara teknisk skicklighet utan också en kultur av ständig förbättring. Vi brukar sammanfatta arbetssättet i fem punkter.
- Kontinuerlig feedback och kommunikation.
- Automatisering av testning och deployment.
- Agil arbetsmetodik.
- Utbildning och kompetensutveckling.
- Mäta och analysera prestanda.
Unika lösningar för kritiska applikationer
HiQ har samarbetat i mer än 25 år med kunder som utvecklar kritiska applikationer. Vi bidrar bland annat till att implementera autonom körning och förarassistans i så många fordon som möjligt, och har byggt och utvecklat IT-lösningen för Swish i samarbete med Bankgirot. Våra säkerhetsklassade konsulter jobbar nära kunderna och på smarta sätt vilket gör att åtta konsulter kan leverera som tolv. Vi bygger unika lösningar som kunderna ofta tar patent på.
Kontakt
Region