Zenseact

Effektiv nollvision

HiQs roll i utvecklandet av självkörande fordon

Bakgrund

Zenseact är ett mjukvaruföretag som utvecklar system för autonom körning (AD) och förarassistans (ADAS). Företaget är en framgångsrik avknoppning från Volvo Cars och deras system har använts i såväl Polestar 3 som flertalet Volvobilar. Med den tydliga visionen om en värld utan fordonskollisioner sammanfattas deras arbete genom mottot: Towards Zero Faster – noll kollisioner och noll dödsfall. För att uppnå detta är målet att implementera autonom körning och förarassistans i så många fordon som möjligt. 

Uppdrag

HiQ blev tilldelade ett kritiskt och strategiskt uppdrag – att göra Zenseacts mjukvaruutbud skalbart och lättintegrerat i nya bilmodeller. Detta möjliggjordes genom HiQs nya programvara IntegrationSuite, som förenklade integrationen av huvudapplikationen OnePilot, systemetet som utför AD/ADAS-funktionerna.

Utöver detta fick HiQ även i uppdrag att stötta Zenseacts externa partners vid integration av systemet i nya fordon. 

Utvecklingen av den komplexa programvaran IntegrationSuite krävde att HiQ kunde erbjuda flertalet olika kompetenser samt tvärfunktionell kunskap.

Lösning

Teamet på HiQ består av en grupp talangfulla konsulter som alla arbetar effektivt och tvärfunktionellt för att täcka olika kompetensområden och geografiska regioner. De hanterar allt från uppsättning av hårdvara, hands-on-testning och felsök till mer avancerade uppgifter som programvaruarkitektur, systemanalys och optimering.

En del av gruppen är dessutom involverad i Zenseact’s API governance group, en formell beslutsinstans som övervakar Zenseacts offentliga API:er. Detta räknas som en produkt i sig och är en viktig resurs för företaget. Slutligen tar teamet hand om interaktionen med Zenseacts externa partners.

Ovanstående projekt är långsiktigt, och vid det här laget är konsultteamet på HiQ mycket uppskattade av både Zenseact själva och deras partners. Med det proaktiva tillvägagångssättet är det inte ovanligt att en funktion eller egenskap har blivit klar redan innan den efterfrågas. Teamet agerar med stort självförtroende och levererar regelbundet värdefulla resultat.

”Jag pratar ofta om HiQ:s team CoffeeCat som ett av våra best-case scenarios när det kommer till inköpta konsulttjänster. Vi är mycket nöjda med teamets prestation och att allting rullar på så smidigt.”

Mehrnush Ostad, Department Manager, Zenseact