En nytändning för äldrevården
HiQ och Atea utvecklade ett VR-koncept för äldreboenden med målet att förbättra livskvaliteten för äldre genom virtuella upplevelser. Detta samarbete har lett till ökad social interaktion och välmående hos boende genom att återuppväcka minnen och skapa engagerande, gemensamma upplevelser.

Utmaning
HiQ fascinerades av potentialen i VR-teknologi, särskilt hur den kunde påverka välmående hos patienter inom vården. Men som IT-konsult var det svårt för HiQ att etablera direkta samarbeten med vårdinstanser, som ofta kräver komplexa offentliga upphandlingar. Samtidigt efterfrågade äldreboenden ny teknologi för att förbättra livskvaliteten för sina boende. Atea, som leverantör av hårdvara och infrastruktur till kommuner och landsting, saknade möjlighet att utveckla de mjukvarulösningar som efterfrågades. Därför fann HiQ och Atea ett gemensamt mål och beslöt sig för att samarbeta, vilket ledde till utvecklingen av ett koncept för att använda VR i vården.
Uppdrag
Uppdraget tog fart 2018, och blev att utveckla ett VR-koncept som kunde tillföra värde till äldreboenden genom att skapa upplevelser som kunde höja livskvaliteten för de boende. Tanken var att använda VR för att erbjuda virtuella resor och upplevelser som kunde återuppväcka minnen och inspirera till sociala interaktioner bland äldre, särskilt för de som dragit sig undan och upplevde ensamhet. Atea tillhandahöll den nödvändiga hårdvaran och HiQ utvecklade mjukvaran som innefattade hela systemet för att enkelt styra VR-glasögonen samt att spela in och skapa VR-filmer för specifika upplevelser.
Lösning
HiQ utvecklade en prototyp där äldreboenden kunde använda VR-glasögon för att ta del av inspelade upplevelser, som exempelvis tågresor eller promenader i naturen. Eftersom många äldre har sämre syn och närminne anpassades filmerna så att de kunde uppskattas trots enklare grafik och upprepade visningar. För att möjliggöra en mer social användning av VR, utvecklades funktioner som gjorde det möjligt att spegla upplevelserna på en TV-skärm, vilket gjorde det lättare för vårdpersonalen och andra boende att interagera med användaren och förstå vad de upplevde i VR-världen.
Tillsammans med Atea introducerades konceptet till olika vårdinstanser, och Hässleholm blev pilotprojektet där VR-teknologin testades på ett terminalboende. Resultaten därifrån användes för att vidareutveckla lösningen och skapa bättre anpassade upplevelser för de boende.
Resultat
VR-lösningen visade sig ha en positiv effekt på de boendes välmående. Många äldre som tidigare isolerat sig på sina rum blev mer sociala och ville delta i de gemensamma VR-upplevelserna. Upplevelserna i VR, som att besöka kända platser från deras barndom eller uppleva naturen på nytt, väckte minnen till liv och skapade en ökad livsgnista. Detta ledde till att fler av de boende tog sig ut ur sina rum och engagerade sig mer i vardagen.
Samarbetet mellan HiQ och Atea ledde till att VR-lösningen kunde spridas till ytterligare 14 äldreboenden, vilket möjliggjorde en bredare användning av tekniken. En studie startade senare för att undersöka de långsiktiga effekterna av VR på äldres välmående, vilket visade på fortsatt positiva resultat. Genom detta projekt visade HiQ och Atea hur innovativ teknologi kan kombineras med vårdinsatser för att förbättra livskvaliteten i en kritisk period av livet.


Leverans
Mjukvaruutveckling, Systemutveckling, UI/UX, Digital Design, VR-produktion
Kontakt
Region