DeepSeek och AI-kapprustningen
– Vad betyder det för Sverige?
AI-utvecklingen accelererar, och med DeepSeek ser vi hur nya aktörer utmanar de etablerade giganterna. Vad innebär detta för företag och offentlig sektor i Sverige? Sofie Perslow, affärsområdeschef för AI på HiQ, delar sina insikter om möjligheter och risker.

Vad har hänt?
Det kinesiska techbolaget DeepSeek lanserade nyligen, och för många oväntat, en ny AI-modell som visat sig kunna konkurrera med de största aktörerna som OpenAI och Google, men till lägre kostnad och med delvis öppen källkod. Det kan bidra till att sprida AI-användningen globalt och förändra både vem som kan utveckla och använda avancerad AI-teknik och hur den tillämpas.
Men nyheten har också väckt frågor om datasäkerhet och transparens. Precis som andra stora AI-modeller får DeepSeeks modeller analysera och använda inmatad data, men eftersom företaget lyder under kinesisk lagstiftning uppstår osäkerhet kring insyn och kontroll. Trots nyheten om att DeepSeek etablerat europeiska datacenter som hanterar data lokalt och isolerat kvarstår stor misstänksamhet.
Hos hyperscalers och de stora techbolagen skakar det här om spelplanen – hur ska de agera? Microsoft har, trots pågående utredning om påstådd datastöld från OpenAI, lagt till DeepSeek på Azure – ett tydligt tecken på att de prioriterar att ha de bästa AI-modellerna på sin plattform, oavsett juridiska frågor i bakgrunden. Meta kan också tvingas anpassa sig, särskilt efter att Mark Zuckerberg nyligen betonade att bolaget ska “invest heavily” i AI och open-source. Med DeepSeek på banan skärps konkurrensen, vilket kan pressa Meta att öppna upp ännu mer och påskynda sin AI-satsning.
Sedan lanseringen har OpenAI och Microsoft fortsatt att distansera sig från DeepSeek och andra kinesiska AI-aktörer, samtidigt som USA vidtagit åtgärder för att begränsa kinesiska AI-investeringar och datasamarbeten. Detta kan få långsiktiga konsekvenser för hur AI-plattformar integreras globalt.
Sofie Perslow ger sin bild av hur svenska företag bör tänka kring möjligheterna och riskerna som uppstår, och hur det påverkar företagsstrategier, cybersäkerhet och AI-maktbalansen globalt.
1. AI-landskapet förändras – och DeepSeek är en del av det
DeepSeeks nya modell är mer än bara en chatbot – det är en AI-modell som redan konkurrerar med OpenAI och Google, men till lägre kostnad och med större tillgänglighet.
– Den här utvecklingen visar att AI-kraften inte längre är koncentrerad till ett fåtal västerländska företag. För företag och organisationer innebär det fler alternativ, men också nya frågor att ta ställning till, säger Sofie Perslow.
Och kanske viktigast av allt: realtidsanalyser och modellering av stora datamängder är nu inom räckhåll. Tidigare har modeller haft begränsad förmåga att dra slutsatser från massiva dataströmmar i realtid. DeepSeek förändrar det. Finansmarknaden, logistiksystem, cybersäkerhet – alla områden där millisekunders försprång kan vara skillnaden mellan framgång och katastrof – kan nu dra nytta av AI-teknik som inte bara analyserar data, utan också förutspår händelser innan de sker.
2. Datadelning och transparens – en nyckelfråga
All ny teknik innebär stora möjligheter men också risker. DeepSeek tillför nya lager av komplexitet i riskbilden. Som med alla AI-plattformar måste vi förstå hur data hanteras. Oavsett AI-plattform bör du utgå från att inmatad data kan analyseras, användas och i vissa fall lagras. DeepSeek är inget undantag. Den stora frågan är var informationen hamnar och vem som kan få tillgång till den.
– Vi i Sverige måste vara strategiska i vår AI-användning, men att förbjuda kinesiska techbolag i Sverige är svårt och kan hämma vår egen utveckling och framfart. Klart är att offentlig sektor och svenska företag har ett eget ansvar att förstå och behöver ha en strategi för vilken data de delar och hur den används. AI-modeller är verktyg – kraftfullt, men bara så säkert som den som hanterar det gör det till, säger Sofie Perslow.
Det har också blivit tydligt att DeepSeek inte är så transparent som många först trodde. Träningsset och detaljer om träningsdata har inte släppts, vilket innebär att modellen fortfarande har “black boxes”. Även om utvecklare kan använda och finjustera den, är det svårt att veta exakt vad som ligger bakom dess beteende.
För att möta den växande kritiken har DeepSeek börjat kommunicera mer om sina säkerhetsåtgärder och dataskydd, men det är fortfarande oklart om de kommer att öppna upp sina träningsdata på samma sätt som vissa andra AI-aktörer.
Nu pågår dock ett arbete inom Hugging Face-communityt för att lösa just detta. De engagerar utvecklare för att analysera och dokumentera hur modellen fungerar, i hopp om att göra den mer transparent och fullt öppen. Genom crowdsourcing och community-drivna initiativ försöker de återskapa delar av träningsdata. Om det lyckas kan DeepSeek bli ett verkligt öppet alternativ.
3. AI-bias och censur – olika modeller, olika prioriteringar
Alla AI-modeller har inbyggda filter och avgränsningar, antingen tekniska begränsningar eller medvetna val av utvecklarna. DeepSeek kan ha andra prioriteringar än OpenAI eller Google när det gäller vad som lyfts fram och vad som tonas ner. Det påverkar allt från informationssökning till beslutsstöd – något företag måste vara medvetna om när de väljer AI-plattform.
4. AI är ett verktyg – inte en magisk lösning
DeepSeek har en avancerad modell, men det betyder inte att den alltid har rätt. Vi får inte glömma att AI-modeller kan misstolka, hallucinera och leverera felaktigheter med övertygelse. Därför är det viktigt att kombinera AI-anvsändning med kritiskt tänkande och faktabaserad analys.
5. Sverige behöver en AI-strategi för framtiden
AI-utvecklingen kommer inte att sakta ner – tvärtom. Vi ser en global kapprustning där nya aktörer dyker upp oväntat.
– Frågan är inte om AI kommer att förändra världen, utan hur vi i Sverige och Europa säkerställer att vi är redo. Det kräver en kombination av teknisk förståelse, snabb tillämpning, etisk reflektion och strategiska beslut kring datadelning och AI-användning, säger Sofie Perslow.
Avslutningsvis, hur tar sig HiQ an DeepSeek?
Vi ser på DeepSeek som på alla AI-plattformar – med nyfikenhet, men också med en stor dos realism. Tekniken är imponerande, men det betyder inte att den kan användas hur som helst. Säkerhet och affärsnytta går alltid först. Vår approach är enkel: Vi testar, analyserar och fattar beslut baserade på fakta och data – inte hype. DeepSeek är en spännande spelare, men AI-modeller är verktyg, inte en magisk lösning.
– DeepSeek är en påminnelse om att AI-landskapet förändras snabbt. Det enda vi vet säkert om AI är att utvecklingen aldrig kommer att gå långsammare än idag. För svenska företag och offentliga aktörer handlar det inte om att välja att använda AI eller inte – utan om att välja rätt AI-teknik och att använda det ansvartsfullt med rätt insikter och strategi, avslutar Sofie Perslow.
Har ni frågor om AI-strategier och implementering? Kontakta oss!
Kontakt
Region